Cultuurhistorie - Cultuurhistorische waardenkaart

Cultuurhistorische waardenkaart

 

Alle cultuurhistorische elementen zijn van waarde, maar niet alles is even waardevol. Door een wetenschappelijke waardering toe te voegen aan de geïnventariseerde elementen wordt een cultuurhistorische waardenkaart gemaakt. Naast de wetenschappelijke waardering kan bij een cultuurhistorische waardenkaart ook gekeken worden naar de ontwikkelingspotentie (bijvoorbeeld voor recreatie-, landbouw- of natuuropgaven) en een bewonerswaardering.

 

Eindproduct is een kaart waarop de waardering met kleuren wordt aangegeven. Vaak is dit geel voor ‘gemiddelde waarde’, oranje voor ‘hoge waarde’ en rood voor ‘zeer hoge waarde’. Een cultuurhistorische waardenkaart kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van bestemmingsplannen of het uitwerken van overheidsbeleid.

  

Cultuurland Advies heeft de laatste jaren cultuurhistorische waardenkaarten gemaakt voor o.a. de gemeenten Zutphen, Beverwijk, Heerhugowaard, Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en de provincie Overijssel. In mei 2017 starten we met de cultuurhistorische waardenkaart voor de gemeente Heerde en Hattem.