Landschap & Cultuurhistorie

Waterbiografie van de Liemers

De Liemers (gemeenten Zevenaar, Westervoort, Duiven en de gemeente Montferland) is gevormd door het water. Hier komt de Rijn ons land binnen en wordt het water tussen Waal, Nederrijn/Lek en de IJssel verdeeld. Om de kennis van de vormende kracht van het water te bundelen en om te onderzoeken hoe water een belangrijke drager kan worden voor de kwaliteit en samenhang in het Liemerse landschap van de toekomst, is de Waterbiografie van de Liemers gemaakt.

De waterbiografie bestaat uit twee documenten die allebei zijn uitgegeven in boekvorm. Allereerst een technische rapportage waarin de historie van het Liemerse watersysteem en het landschap wordt beschreven. De focus ligt daarbij op de laatste 2000 jaar aan watergeschiedenis. Kennis uit deze technische rapportage is gebruikt en verwerkt in het inspiratiedocument. In het inspiratiedocument zijn op basis van verschillende tijdsvensters en urgente thema’s een aantal inspiratiebeelden gemaakt.

Op dit moment start een nieuwe fase, waarbij de kennis en inspiratie uit de waterbiografie, stap voor stap wordt opgewerkt tot fundament voor toekomstig omgevingsbeleid en dient als input voor concrete uitvoeringsprojecten. De waterbiografie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Cultuurland Advies en Werkend Landschap.

Downloads
Technische rapportage
Inspiratiedocument