Ruimtelijke planvorming

Planbegeleiding rijvereniging Horsthoekruiters

De rijvereniging Horsthoekruiters kent een lange geschiedenis binnen de gemeente Heerde. De
vereniging is opgericht in 1974 en is na diverse omzwervingen, wat locaties betreft, uiteindelijk terecht gekomen aan de Mussenkampseweg 9a in Heerde. De huidige locatie bestaat uit een rijbak in open lucht en een bescheiden onderkomen als verenigingsgebouw. Om als vereniging ‘up tot date’ te blijven is vernieuwing noodzakelijk. De eisen die gesteld worden door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) veranderen en worden steeds strenger. Te denken valt dan aan de afmetingen van de rijbak voor speciale wedstrijden, maar ook het überhaupt kunnen garanderen dat er gereden kan worden. Vanwege het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een open rijbak is het door wisselende weersomstandigheden momenteel niet mogelijk om ruiters altijd te kunnen ontvangen en dus altijd te kunnen rijden. 

De vereniging heeft de wens voor de bouw van een overdekte rijhal. Deze tweedehands rijhal (circulair bouwen) dient de huidige bebouwing op het terrein te vervangen. Het is de nadrukkelijke wens om alle functies onder 1 dak te plaatsen. Het gaat dan om de rijhal zelf, de kantine, toiletvoorzieningen (incl. invalidentoilet), een ruimte voor het bestuur en verdere eisen die de KNHS stelt aan verenigingen. Het maximaal benutten van het dak voor de opwek van zonne-energie behoort tot de planvorming en draagt bij aan het verdienmodel (verhuur van het dak) van de vereniging. 

Cultuurland Advies heeft het ruimtelijke planproces mogen begeleiden wat in juni 2024 heeft geleid tot vergunningverlening. De bouw zal gerealiseerd worden door Lagemaat BV uit Heerde.

Opdrachtgever:
        Rijvereniging Horsthoekruiters    
Periode:                       2023/2024
Contactpersoon:       Jan-Olaf Tjabringa